Ücretsiz üyelik oluşturun, ilan verin, şirket rehberine katılın!
07.16.2023
1066
ABD Vizesine Nasıl Başvurulur?
ABD Vizesine Nasıl Başvurulur?

Genel olarak, ABD’ye girmek isteyen yabancı bir ülke vatandaşının, önce söz konusu kişinin pasaportuna işlenen bir ABD vizesi alması gerekmektedir. ABD Vize Muafiyet Programı (VWP) şartlarına uymaları halinde belirli uluslararası seyahat eden kişiler ABD’ye vizesiz giriş yapabilir. Vize Feragat Programı (VWP) geçerli bir elektronik pasaportu olan seyahat eden kişilerin iş veya eğlence amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne 90 güne kadar vizesiz girmesine izin verir. Tüm VWP şartları için lütfen https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html adresini ziyaret edin. İş veya gezi amacı dışında başka bir nedenle Birleşik Devletlere gelenlerden vize istenir.

ABD’ye gitmek için Vizeye ihtiyacım var mı?

Birleşik Devletler Vize Muafiyet programından yararlanmaya hak kazananların, Elektronik Seyahat Onaylama Sistemini (ESTA) kullanarak ABD’ye girmek için https://esta.cbp.dhs.gov/esta sitesinden seyahat onayı alması gerekmektedir. ESTA başvurusu reddedilen, ancak yine de ABD’ye gitmek isteyenlerin, bu web sitesindeki Göçmen Olmayanlar için Vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Vize Muafiyet Programı kapsamında olan bir ülkenin vatandaşı olan bazı kişiler, bu duruma rağmen bu program altında Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat edemeyebilirler. Mart 2011'den sonra Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne, İran’a, Irak’a, Libya’ya, Sudan’a, Suriye’ye, Somali’ye veya Yemen’e seyahat ettiyseniz, Vize Feragat Programı kapsamında seyahat edemezsiniz. Benzer şekilde, eğer Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin, İran’ın, Irak’ın, Sudan’ın veya Suriye’nin çifte vatandaşıysanız, yine Visa Feragat Programı kapsamında seyahat edemezsiniz. Bu kişiler, oluşabilecek gecikmelerden kaçınmak amacıyla, arzu edilen seyahat tarihinden daha önce göçmen olmayan vize başvurusunda bulunmalıdır.

Seyahat tarihi yakın olan kişiler, hızlandırılmış vize randevusu talebinde bulunabilirler. Hızlandırılmış vize randevusu talebinde bulunmak için, öncelikle mevcut olan en yakın tarihe normal bir vize randevusu alın. Sonra hesabınıza giriş yapın, ‘Devam’a tıklayıp ‘Hızlandırma Talep Et’ sekmesini seçin ve talimatları izleyin. Seyahat edecek kişi talebinde seyahatin tarihini ve nedenini belirtmeli, ayrıca ESTA statüsü ile ilgili aldığı ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi belgesinin bir kopyasını ve geçerliyse, ESTA başvurusunun neden reddedildiğini eklemelidir.

Elektronik pasaport gereksinimi dahil olmak üzere Vize Feragat Programı çerçevesindeki seyahat kısıtlamaları hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki adresten alabilirsiniz https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html.

ABD Vize başvurusunda gerekli adımlar

Birleşik Devletler’e gitmek için Vize başvurusu yapmanız gerekiyorsa, süreç aşağıdaki adımları içerir:

  1. Birleşik Devletler’e gitmek için gerekli Vize türünü belirleyiniz. Vize türleriyle ilgili bilgiler https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html adresinde bulunmaktadır..
  2. Online vize başvuru formu DS-160’ı doldurunuz. DS-160, ABD Devleti online formudur ve sadece https://ceac.state.gov/CEAC. adresinde doldurulabilir. Bu web sitesindeki hizmetlerden yararlanabilmek için her başvuru sahibinin bu formu doldurması gerekmektedir.
  3. Konsolosluk Bölümünden bir randevu almak için aşağıdaki başvuru adımlarını gerçekleştirmek üzere bu web sitesine geri dönünüz:
    • Kullanıcı hesabı oluşturunuz.
    • Kaydı tamamlamak için başvuru sahibi bilgilerini ekleyin.
    • Vize başvurusunda bulunan her başvuru sahibi için DS-160 onay numarasını giriniz.
    • Konsolosluk bölümünden belgelerinizi almak istediğiniz bir adres belirtin veya bir yer seçin.
    • Göçmen olmayan vize (MRV) başvuru ücretini (ücretlerini), ikamet ettiğiniz ülkede bulunan ödeme yöntemlerinden birini kullanarak ödeyin. Mevcut ödeme seçenekleri için Vize Ücreti'ne bakın.
    • Konsolosluk randevunuzu alınız.
  4. Konsolosluk randevunuza katılınız.
  5. Mülakatınızdan sonra, lütfen konsolosluğun verdiği talimatları uygulayın ya da vize durumu ve teslimat bilgisi için bu web sitesini kontrol edin.

Not: Belirli bir yaş grubundaki başvuru sahipleri veya daha önceki ABD vizesini yenileyenler, bir Konsolosluk görüşmesine girmeden vize başvurusunda bulunmaya uygun olabilirler. Görüşmeden muafiyete uygunluk, başvuru sahibi bu site üzerinden randevu alma sürecinden geçerken belirlenir. Belirleme işlemi, eleme kriteri için verilen cevaplara göre yapılır.

Görüşmeden muafiyet programı ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen https://tr.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ adresini ziyaret edin.

İranlı Başvuru Sahipleri

ABD'de geçici süre kalmak için göçmen olmayan vize talebinde bulunacak İran vatandaşları, Farsça konuşan personelin bulunduğu Ankara'daki ABD Başkonsolosluğu'ndan başvuruda bulunmalıdır.

Planlanmış seyahat tarihinizden ortalama üç ila dört ay öncesinden başvuruda bulunmanız önerilir. Bazı vize başvuruları için Konsolosluk Bölümü mülakatını takiben daha fazla idari işlem gerekebilir.

Vizenizde Bir Hata Tespit Ettiğinizde

ABD vizesinde yer alan bilgilerin, başvuru sahibinin pasaportundaki bilgilerle tamamen aynı olması gereklidir. ABD vizesinde her hangi bir hataya (harf hatası, doğum tarihinde hata, geçerlilik tarihi hatası, vb) rastlanması durumunda başvuru sahibi veya tayin ettiği vekili Konsolosluk Bölümüyle aşağıdaki adreslerden temasa geçebilir:

https://tr.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/

Vize Başvurusu Reddedildi

Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda konsolosluk görevlisi başvuru sahibine vizenin reddedilme sebebini açıklayan bir belge verecektir.

Red belgesi 214(b) olarak işaretliyse, bu genellikle başvuru sahibinin, ABD göçmen yasaları uyarınca başvuru esnasında vize almaya uygun bulunmadığını açıklar. Başvuru sahibinin tekrar vizeye başvurmayı tercih etmesi halinde, yeni bir başvuruda bulunması, tekrardan vize ücretini ödemesi, yeni bir vize görüşmesi için randevu alması ve ilk vize başvurusundan sonra şartların nasıl değiştiğine dair bilgileri sağlaması gerekmektedir.

Red belgesi 221(g) olarak işaretliyse bu genellikle başvuru sahibinin vize başvurusuna devam etmek için atması gereken ilave adımları içerecektir. Bu belgede ayrıca gerekli ilave adımların nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin talimatlar bulunacaktır. Başvuru sahibinin vize başvuru ücretini tekrar ödemesine gerek yoktur.

Bazı başvurular ek idari işlemler gerektirir, bu da vizenin karara bağlanmasını geciktirebilir. İdari işlem gerekmesi halinde verilen belge de 221(g) olarak işaretlenecek ve ilave talimatları içerecektir.

Vize taleplerinin reddi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/visa-denials.html adresindeki Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri web sitesini ziyaret edin.

Popüler Kategoriler