Ücretsiz üyelik oluşturun, ilan verin, şirket rehberine katılın!
07.16.2023
1206
ABD Vize Türleri
ABD Vize Türleri

Göçmen olmayan vizeler, turistik, iş, geçici çalışma, eğitim veya tıbbi tedavi amacıyla ABD’ye geçici olarak gitmek isteyen kişilere yöneliktir. ABD’ye seyahat ve vize bilgileri için https://travel.state.gov adresini ziyaret ediniz.

Lütfen önceden planlama yapınız. Yolcunun, geçerli bir vize alıncaya kadar uçak biletini almaması önemle tavsiye edilir. Vize başvuru görüşmesinde uçak biletine gerek yoktur.

Tüm yolcular, vizenin Birleşik Devletler’e giriş garantisi vermediğinin bilincinde olmalıdırlar. İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) girişi reddedebileceği gibi, ABD’de kalış süresini de sınırlayabilir. Birleşik Devletler’e girişle ilgili ilave bilgiler https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html adresinde bulunmaktadır.

ABD Vizesine Nasıl Başvurulur / Vizeye Genel Bakış başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.

Ziyaretçi Vizesi Kategorileri

(B) ZİYARETÇİ: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ

Ziyaretçi Vizesi mesleki toplantılara veya konferanslara katılmak dahil iş, ya da tatil yapmak veya aileyi ziyaret etmek veya tıbbi tedavi almak (B2) amacıyla, ya da her iki (B1/B2) amacın birleşimiyle geçici olarak Birleşik Devletler’e gelmek isteyen kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

(C) ABD’DEN TRANSİT GEÇİŞ

İki yabancı ülke arasında seyahat eden ve bu yolculuğun bir parçası olarak Birleşik Devletler bağlantılı seyahat edecek kişiler.

  • Bir uçak veya deniz taşıtına katılmak üzere yolcu olarak ABD’ye gelen mürettebat üyesi için transit vize gerekli olacaktır. Lütfen Mürettebat Vizesi ile ilgili bilgilere bakınız.
  • Yolcu, ABD dışında bir yabancı limana yolcu gemisi veya başka bir deniz taşıtı ile gidiyorsa, seyir süresince deniz taşıtı ABD’de bir limana yanaşacaksa, transit vize ya da diğer göçmen olmayan bir vize gereklidir.


Öğrenim Vizesi Kategorileri

(F/M) AKADEMİK VEYA DİL ÖĞRENCİSİ / MESLEKİ VEYA AKADEMİK OLMAYAN ÖĞRENCİ VİZELERİ

Genel olarak, onaylanan bir eğitim kursuna katılmak üzere ABD'ye gelecek olan kişiler için bir Öğrenci Vizesi gereklidir.

Öğrencinin devam etmeyi planladığı ABD deki okulu kabul sonrasında öğrenci, Öğrenci ve Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilecektir. SEVIS I-901 harcının yatırılması ve ilgili imzaların atılması ile ilgili talimatlar okul tarafından SEVIS sistemi üzerinden verilecektir. Okul, gerekli I-20 form(larını) oluşturmak için asıl başvuru sahibinin adının yanı sıra birlikte seyahat etmeyi planladığı aile bireylerinin adlarını da SEVIS sistemine girecektir. Her bir aile üyesi kendi I-20 formunu almalıdır. Aile üyelerinin asıl başvuran ile birlikte başvurmaması halinde, asıl vize sahibinin okulu tarafından düzenlenen orjinal I-20 formunun bir nüshası istenecektir. Daha fazla bilgi için ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE) Öğrenci ve Değişim Programı (SEVP) web sitesini ziyaret ediniz.

Devam eden öğrenciler, öğrenci durumlarını sürdürdükleri ve SEVIS (http://www.ice.gov/sevis) kayıtları güncel olduğu sürece diledikleri zaman yeni vize başvurusu yapabilir. Devam eden öğrenciler ayrıca dersleri başlamadan önce diledikleri zaman Birleşik Devletlere girebilirler.

(J) DEĞİŞİM PROGRAMI

Değişim Programı (J-1) vizeleri, Birleşik Devletler’deki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vizelerdir. Program şartları, yönetmelikler ve daha fazlasını öğrenmek için http://j1visa.state.gov/programs adresindeki Dışişleri Bakanlığı J-1 Vizesi Değişim Programı web sitesini ziyaret ediniz.

Başvuru sahibi, ABD Değişim Programına kabul edildikten sonra Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilecektir. Çoğu J-1 Değişim Program katılımcısının SEVIS I-901 kayıt ücretini yatırması gerekmektedir. (J-1 Değişim Programı eş ve/veya çocukların Değişim Programı katılımcısına eşlik etmesine izin veriyorsa aile üyelerinin bu ücreti ödemelerine gerek yoktur.) Program sponsoru vize görüşmesi sırasında sunulmak üzere bir DS-2019 Formu verecektir. Program eş ve çocukların katılmasına izin veriyorsa, J-2 vizelerine başvuru için her bir aile üyesi için de DS-2019 Formu düzenlenecektir. SEVIS ve SEVIS I-901 kayıt ücreti hakkında daha fazla bilgi için ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE) Öğrenci ve Değişim Programı (SEVP) web sitesini ziyaret ediniz.

Çalışma Vizesi Kategorileri

(D) MÜRETTEBAT VİZESİ

Mürettebat (D) vizeleri, gemilerde (yolcu gemisi veya balıkçı teknesi gibi), ya da ABD'deki uluslararası havayollarında çalışan kişilere yönelik göçmen olmayan vizelerdir; normal işleyiş ve hizmetler için bu kişilerin istihdamına ihtiyaç vardır.

Mürettebat (D) Vizesi gerektiren seyahat amaçlarına örnekler:

  • ticari bir uçaktaki pilot veya uçuş görevlisi
  • bir gemide görevli kaptan, teknisyen, ya da tayfa
  • bir yolcu gemisindeki cankurtaran, aşçı, garson, güzellik uzmanı, ya da diğer hizmet personeli
  • bir eğitim gemisindeki stajyer

Başvuru sahibi, çalışacağı gemiye ulaşmak için yolculuk ediyorsa yine bir Transit Vizesine (C1) ihtiyaç duyacaktır ve işvereninden veya işveren temsilcisinden transit geçişin gerekli olduğunu belırten bir mektup ibraz etmelidir. Başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkenin mütekabiliyet süresinin elvermesi halinde Konsolosluk bölümü tipik olarak bir C1/D vize kombinasyonu düzenleyecektir. Ülke mütekabiliyet süreleri ile ilgili daha fazla bilgi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Visa-Reciprocity-and-Civil-Documents-by-Country.html adresini ziyaret ediniz.

Lütfen dikkat edin: Hem B1/B2 hem de C1/D için başvuran deniz veya hava taşıtı mürettebatının çevrimiçi DS-160 vize başvuru formunu doldurması, bir vize başvuru (MRV) ücreti ödemesi ve C1/D vizesi için randevu alması gerekmektedir.

(I) BASIN MENSUBU ve GAZETECİLER

Basın mensubu (I) vizesine hak kazanmak için başvuru sahiplerinin, basın mensubu vizesi için uygun niteliklere sahip olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Basın mensubu vizeleri medya, radyo, film veya yayıncılık sektörlerinin üyeleri de dahil olmak üzere etkinlikleri söz konusu yabancı medyanın işleyişi için temel bir önem taşıyan muhabir, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini yapmak için Birleşik Devletler’e gelen "yabancı medya temsilcilerine" yöneliktir. Başvuru sahibinin, merkezi yabancı bir ülkede bulunan bir medya kuruluşunun nitelikli faaliyetlerinde çalışıyor olması gerekmektedir. Basın mensubu vizesine hak kazanmak için, faaliyetin bilgi sağlamak için vazgeçilmez olması gerekir ve genellikle haber toplama veya güncel olaylarla ilgili muhabirlik yapma süreciyle ilişkilidir. Spor etkinlikleriyle ilgili haber yapmakta genellikle basın mensubu vizesi için uygundur. Diğer örnekler arasında medyayla ilgili aşağıdaki faaliyetler dahildir, ancak örnekler bunlarla sınırlı değildir:

  • Bir haber olayını veya belgeseli filme alan yabancı bir enformasyon medyasının asli çalışanları.
  • Film prodüksiyonu veya yayınlanması ile uğraşan medya üyeleri, sadece filme alınan materyalin bilgi veya haber yayma amacıyla kullanılması halinde medya vizesi almaya hak kazanacaktır. İlaveten, finansmanın temel kaynağı ve dağıtımı Birleşik Devletler dışında olmalıdır.
  • Sözleşmeli çalışan gazeteciler: Temelde ticari eğlence veya reklam amacı taşımayan bilgi veya haber yayma amacıyla bir enformasyon veya kültürel medya kuruluşu tarafından yurtdışında kullanılacak bir ürün üzerinde sözleşmeli çalışması halinde, profesyonel bir gazetecilik kuruluşu tarafından düzenlenmiş bir kimlik taşıyan görevli.
  • Bağımsız prodüksiyon şirketlerinin, profesyonel bir gazetecilik kuruluşunca düzenlenmiş kimlik taşıyan çalışanları.
  • Gazetecinin, sadece yabancı hedef kitleye ABD’deki olaylar konusunda haber yapmak için ABD’ye gidiyor olması halinde bir ABD haber ağının, gazetesinin veya benzer medya kuruluşunun, denizaşırı şubesinde veya bağlı kuruluşunda çalışan yabancı görevlisi olması.
  • Tamamen veya kısmen yabancı bir devlet tarafından kontrol edilen, işletilen veya finanse edilen ziyaretçi bürolarının ağırlıklı olarak o ülkeyle ilgili ziyaret amacı bilgilerinin yayımlanması işiyle uğraşan denetim görevlileri.


(E1/E2) TÜCCAR / YATIRIMCI VİZESİ

Ticari Anlaşmalı Tüccar (E1) veya Ticari Anlaşmalı Yatırımcı (E2) vizesi, Birleşik Devletler ile ticaret ve sefer anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak Birleşik Devletlerle anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir ticaret yapmak, ya da yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Birleşik Devletler'e gelen kişilere yöneliktir. Kapsama dahil olan ülkelerin listesi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/fees/treaty.html adresine Bakınız.

E1 göçmen olmayan vize, anlaşma yapılan ülke vatandaşlarının, sadece kendi adlarına ve hesaplarına uluslararası ticaret işiyle uğraşmak için Birleşik Devletler’e kabul edilmesini sağlar.

E2 göçmen olmayan vize, anlaşma yapılan ülke vatandaşının, ABD’deki bir işe önemli miktarda yatırım yapmak amacıyla Birleşik Devletler’e kabul edilmesini sağlar.

Daha fazla bilgi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/employment/treaty-trader-investor-visa-e.html adresini ziyaret ediniz.

(E3) AVUSTRALYA ÖZEL İŞÇİ VİZESİ

Bu vize türü, uzmanlık gerektiren bir işte geçici olarak çalışmak üzere Birleşik Devletler’e gelen Avustralya vatandaşları için geçerlidir. E3 Avustralya vatandaşlarına özgü olduğu için daha fazla bilgi https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html adresinde bulunabilir.

(H, L, O, P, Q, R) GEÇİCİ ÇALIŞMA veya STAJ VİZESİ

Başvuru sahibinin ABD göçmenlik yasası uyarınca göçmen olmaksızın ABD’de geçici olarak çalışmak istemesi halinde, yapacağı işin türüne dayalı özel bir vizeye ihtiyaç duyacaktır. Çoğu geçici işçi kategorisi için, başvuru sahibinin vize başvuru yapabilmesi için işvereninin veya temsilcisinin, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) tarafından onaylanması gereken bir I-129 dilekçesi vermesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi için http://www.uscis.gov/portal/site/uscis adresini ziyaret ediniz.

Başvuru sahibi, ancak ABD’deki işveren I-129 dilekçesi verdikten ve USCIS’in bunu onaylamasını takiben geçici işçi vizesi başvurusunda bulunabilir. Bu durumda USCIS onay numarasını içeren I-797 Formunu düzenleyecektir. Bu hizmet yoluyla bir randevu tarihi almak için bu makbuz numarası gereklidir. I-797 ve/veya I-129 nüshalarına gerek yoktur.

(H1-B) Özel Mesleğe Sahip Kişiler - Bu vize türü için başvuranlardan, ilgili alanda yüksek öğrenim derecesine sahip olmak kaydıyla uzmanlıklarını teorik ve pratik olarak uygulamaları istenmektedir. Mankenler ve devletlerarası araştırma geliştirme, ya da Savunma Bakanlığı idaresindeki ortak projelerde görev alanlar da bu kategoriye dahildirler.

(H-1B1) Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) Profesyonel – bu vize kategorisi, AB-Şili Serbest Ticaret Anlaşması ve ABD-Singapur Serbest Ticaret Anlaşması ile oluşturulmuştur. H-1B1 geçici çalışanları, uzmanlık gerektiren mesleklerde geçici olarak hizmet sağlayacak geçici çalışanlar olarak tanımlanmaktadır.

H-1B1 vizelerine başvuran kişilerin ABD’deki bir işverenden bir iş teklifi ve Çalışma Bakanlığından onaylı bir başvuru sunmalıdır. Göçmenlik Dışı Çalışma dilekçesi gerekmemektedir. H-1B1 vizesiyle ilgili bilgi için lütfen şu adresi ziyaret edin: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/employment.html.

(H2-A) Mevsimlik Tarım İşçileri - H2-A vizesi, ABD’deki işverenlerin, yeterli ABD’li işçi bulunamayan geçici tarım işlerinde çalıştırılmak üzere yabancı uyruklu işçileri ABD’ye getirmesini sağlar.

(H2-B) Geçici veya Mevsimlik Tarım Dışı İşçiler - H2-B tarım dışı geçici işçi programı, ABD’deki işverenlerin, geçici tarım dışı işlerde çalıştırmak üzere yabancı uyruklu işçileri ABD’ye getirmesini sağlar.

(H3) Stajyerler (tıp veya akademk staj dışındakiler) - Bu vize türü yabancı uyrukluların tarım,ticaret, iletişim, finans, devlet, ulaştırma ve bu gibi mesleklerin yanı sıra salt endüstriyel alanlar da dahil olmak üzere birçok çeşitli alanda stajyerlik eğitimi almak üzere ABD'ye seyehat etmelerine imkan tanımak için düzenlenmiştir.

(L) Şirket İçi Transfer - Bu vize, önceki üç yıl içinde yurtdışında aralıksız bir yıl çalışmış olan ve aynı işverenin Birleşik Devletler’deki bir şubesi, ana şirketi, bağlı şirketi veya temsilcisinde idari, yönetici veya uzmanlık bilgisi gerektiren bir görevde çalışacak olan başvuru sahipleri içindir. L Vizesi, ABD’li işverenin bağlı yabancı ofislerinin birinde çalışan bir yönetici veya idarecisini Birleşik Devletler’deki ofislerinden birisine transfer etmesini sağlar. Bu vize ayrıca henüz bağlı bir ABD ofisi bulunmayan yabancı şirketin ofis kurmak amacıyla ABD’ye bir idareci veya yönetici göndermesini de sağlar.

Birleşik Devletler’de ofisi bulunan çok uluslu bir şirket, bireysel çalışanları için başvuru yapabileceği gibi, birden fazla yöneticisinin ve idarecisinin Birleşik Devletler’e girmesini sağlayan ve toplu L dilekçesi adı verilen tek onay da alabilir. Toplu L vizesine uygunluk hakkında daha fazla bilgi için http://www.uscis.gov/portal/site/uscis adresini ziyaret ediniz.

Dilekçe sahibi toplu L onayı aldıktan sonra L statüsüyle ABD’ye girmek isteyen her bir başvuru sahibi adına bireysel başvuruların yapılması gerekir.

(O) Olağanüstü Yetenekli Kişiler - O Vizesi, bilim, sanat, eğitim, ticaret veya sporda olağanüstü bir yeteneğe sahip olan, ya da film veya televizyon sektöründe olağandışı bir başarı kaydeden ve bu başarılar nedeniyle ulusal veya uluslararası çapta tanınan kişilere yöneliktir. Buna, yukarıda sözü edilen kişileri destekler nitelikteki temel hizmet sağlayıcı kişiler de dahildir.

(P) Uluslararası Üne Sahip Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Grupları - P Vizesi için başvuru sahibinin aşağıdaki amaçlarla bireysel veya bir grup olarak Birleşik Devletler’e gidiyor olması gerekir:

  • bir atlet veya bir gösteri grubunun üyesi olarak belirli bir spor müsabakasına katılmak. Uluslararası kabul görmüş sürekli bir performans sergiliyor olması gerektirir.
  • Birleşik Devletler’deki bir kuruluş ile başka bir ülkedeki bir kuruluş arasındaki karşılıklı değişim programı uyarınca performans sergileme.
  • özgün veya geleneksel etnik, folklorik, kültürel, müzik, tiyatro, ya da sanatsal bir performans veya sunum yapma, geliştirme, yorumlama, temsil etme, bunlara koçluk etme veya bunlara eğitim verme.

Buna, yukarıda sözü edilen kişileri destekler nitelikteki temel hizmet sağlayıcı görevliler de dahildir.

(Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı - Bu vize türü başvuru sahiplerine staj imkanı sağlamayı veya çalışma tecrübesi kazandırmayı ve ülkesinin tarihini, kültürünü ve geleneklerini paylaşma şansı vermeyi amaçlamaktadır. Q göçmen olmayan vizesi Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi (USCIS) tarafından belirlenen uluslararası kültürel değişim programlarına yönelik bir vizedir.

(R) Din Görevlisi - Din Görevlisi (R) vizesi, geçici süreyle dini bir görevde çalışmak amacıyla Birleşik Devletler’e gitmek isteyen başvuru sahiplerine yöneliktir.

Din görevlisi vizesi genellikle o dinin ruhban sınıfının yetkili üyeleri tarafından gerçekleştirilen dini ibadetleri yürütmek ve diğer görevleri yerine getirmek üzere, yetkili bir kurum tarafından atanan kişileri ve dinle ilgili bir meslekte çalışan kişileri kapsar.

  • Başvuru sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, gerçek ve kâr amacı gütmeyen bir şekilde örgütlenmiş dini bir topluluğun üyesi olmak zorundadır.
  • Dini topluluk ve bağlı kuruluşu ya vergiden muaftır, ya da vergi muafiyeti statüsü kazanacak niteliklere sahiptir.
  • Başvuru sahibi, dini görevli statüsü için başvurmadan önceki iki yıl boyunca o dini topluluğun bir üyesi olmalıdır. Başvuru sahibi, o topluluğun bir din görevlisi olarak, ya da iyi niyetli, kâr amacı gütmeyen dini bir kuruluşta (ya da bu tür bir kuruluşun vergi muafiyeti olan bağlı bir kuruluşunda) dini bir görev icra etmeyi planlamalıdır.


(TD/TN) NAFTA ÇALIŞANI

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika için özel ekonomik ve ticaret ilişkileri içermektedir. Göçmen olmayan NAFTA Çalışma (TN) vizesi, NAFTA çalışanı olarak Kanada ve Meksika vatandaşlarının ABD’li veya yabancı bir işveren için önceden ayarlanmış bir ticari faaliyette ABD’de çalışmasına imkan tanır. Kanada ve Meksika’da süresiz oturma izni olan – ancak vatandaş olmayan- kişiler NAFTA çalışanı olarak çalışma hakkı kazanmaz. TN vizesi sahibine bağımlı kişilere TD vizesi sağlanır.

Kanada veya Meksikalı çalışanlar Birleşik Devletler’de aşağıda yer alan şartlarla çalışabilir:

  • Başvuru sahibi Kanada veya Meksika vatandaşıdır
  • İlgili meslek, NAFTA listesinde yer almaktadır
  • Birleşik Devletler’deki pozisyon için bir NAFTA çalışanı ihtiyacı doğmuştur
  • Meksikalı veya Kanadalı başvuru sahibi, önceden ayarlanmış tam veya yarı zamanlı işte çalışacaktır.
  • Kanadalı veya Meksikalı başvuru sahibi, ilgili meslek yeterliliğine sahiptir


Diğer Göçmen Olmayan Vize Kategorileri

(T) İNSAN KAÇAKÇILIĞI MAĞDURU

T vizesi sahipleri, ağır insan kaçakçılığı suçunun mağdurlarıdır. İnsan kaçakçılığı, kaçakçıların gerçekdışı iş ve daha iyi bir yaşam vaatleriyle insanların aklının çelindiği bir tür modern köleliktir. Kaçakçılar çoğunlukla sosyal hizmetlere erişimden yoksun fakir, işsiz bireylerden yararlanır. T Göçmen Olmayan Statüsü (T vizesi) insan kaçakçılığı mağdurlarını korur ve mağdurların, insan kaçakçılığının soruşturma veya kovuşturma sürecine yardımcı olmak için Birleşik Devletler’de kalmalarına imkan tanır.

İnsan kaçakçılığı mağdurlarına sadece Birleşik Devletler’de T statüsü tanınır. Daha fazla bilgi için http://www.uscis.gov/portal/site/uscis adresine bakınız. ABD Büyükelçiliklerinin ve konsolosluklarının rolü, zaten Birleşik Devletler’de T statüsü almış olan kişilerin aile bireylerinin başvurularını işleme koymaktan ibarettir.

(U) SUÇ FAALİYETİ MAĞDURU

U vizesi sınıfı, belirli suç faaliyetlerinin, belirlenen suçların soruşturulmasına ve kovuşturulmasına yardımcı olan yabancı ülke vatandaşlarının mağdurlarına yöneliktir. Kişiler doğrudan USCIS’e kendileri dilekçe ile başvurur ve onaylanan dilekçeyle USCIS, göçmen olmayan U statüsü tanınır. U statüsü tanınan asıl başvuru sahibi hem de onunla ilişkili dilekçe veren aile üyeleri, yurtdışında bulunan Konsolosluk Bölümlerinde U vizesi başvurusu yapabilir. U vizesinin amacı, belirli suçların mağdurlarına ABD’de 4 yıla kadar geçici bir yasal statü tanımak ve çalışma imkanı vermektir.

Popüler Kategoriler