Evlilik Yoluyla Green Card Başvurusu

Evlilik yoluyla Green Card başvurusu için ne yapmak gerekir?

Amerikada Yeşil Kart (Green Card) sahibi olmak için belkide en çok uygulama alanı bulan yol evliliktir. Evlilik yoluyla derken sadece “Amerikan vatandaşı ile evlilik” değil aynı zamanda daimi oturma iznini ifade eden yeşil kart (permanent resident card) sahibi kişiler ile evlilik yoluyla da  bu başvuruyu  yapmak mümkündür. Fakat Amerikan vatandaşı ile evlilik üzerine yapılan yeşil kart başvurularında sürecin çok daha hızlı olduğunun bilinmesinde fayda var. Özellikle yeşil kart (permanent resident card)  sahibi kişiler, eşleri adına yapmayı düşündükleri başvurularında sürece ilişkin sormak istedikleri her türlü bilgi için ofisimizle direk irtibata geçebilirler. Fakat bu yazımızla daha ziyade Amerika’da herhangi bir vize türüyle bulunan bir kişinin Amerikan vatandaşı ile evliliği sonrası yapacağı yeşil kart başvurusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Söz konusu evliliğin samimi ve gerçeğe uygun bir evlilik olduğunun (bona fide marriage) ispat yükü taraflara aittir. Yakın zaman içersinde sadece yeşil kart almak maksatlı çokça yapılan anlaşmalı evlilikler gözönünde bulundurulunca bu konuda taraflara yüklenen ispat yükü önem arzediyor.

Evlilik yoluyla yapılan yeşil kart başvurusu için göçmenlik bürosuna gönderilen paketin içersine dahil edilen, aynı anda yapılan diğer başvuruları aşağıda özetlemeye çalıştım. Adına başvuru yapılan kişinin (Beneficiary) herhangi bir vize  turist vizesi, öğrenci vizesi vs.) türüyle Amerika’ya giriş yaptığını varsayalım. Bir süre sonra Amerikan vatandaşı biriyle evlililiği ardından adına yapılacak olan başvurular:

  • Eş için yapılan istek: Petition for Alien Relative (Form I-130)
  • Mevcut  statünün daimi vize (permanent resident) statüsüne değişikliği: Adjustment of status (Form I-485)
  • Çalışma izni başvurusu: Employment Authorization (Form I-765)
  • Seyahat izni başvurusu: Travel Authorization (Form I-131)

Aynı anda yapılan bütün bu başvurular/ isteklerde (yukarıda bahsini ettiğim başvuru paketinin içine dahil edilen) başvuruyu takip eden 12 hafta içerisinde çalışma izni ve seyahat izni taleplerine cevap gelir. Bu işlem ile nihai amaca hizmet eden görüşme / Interview normal şartlarda başvuruyu takip eden 5-6 ay içersinde (bu süreç local ofislerin işlem hacmiyle, dosya yüküyle değişiklik gösterebilir) tayin olunur. Göçmenlik bürosu çalışanının huzurunda yapılan görüşme (Interview) yazımızın başında bahsini ettiğim, evliliğin samimi ve gerçekliği üzerinedir. Bu konuda ispat yükü taraflara ait olup taraflar bu konuda her türlü belge sunabilirler. Görüşme (Interview) sırasında göçmenlik bürosu adına çalışan yetkili sunulan evraklar ve olası sorduğu sorulara aldığı cevaplardan tatmin olursa bu görüşmenin sonucuna ilişkin kanaatini bildirir, aksi halde başka bir görüşme (stocks interview) olacağını taraflara söyleyerek de görüşmeyi sonlandırabilir.

Volkan Anik, Esq.

İçeriklerin izinsiz olarak kullanılması yasaktır!