Evlilik yoluyla Green Card

“Evet” demeden önce bilmeniz gereken herşey. Bir Amerikan vatandaşı ile evlenmek birçok yasal hakkı beraberinde getiriyor. Sahte evlilikler hapisle bile sonuçlanabilirken, gerçek evlilikler, bir göçmenin hayali olan hakları sunuyor. İşte Amerikan vatandaşı ile evli veya nişanlı kişileri bekleyen haklar:

Eğer bir ABD vatandaşı ile nişanlı iseniz, nişanlınızın sizin için “nişanlı vizesi” (K vizesi) başvurusu yapması gerekmektedir. Ancak bu vizeyi alabilmek için her iki kişinin de bekar olması gerekir. Ayrıca, bu vize kategorisine dahil olabilmeniz için makul bir süredir tanışmış olmanız gerekmektedir. Bunu ispatlamak için nişanlınızla telefonla konuştuğunuzu gösteren telefon faturalarını, birlikte çekilmiş fotoğraflarınızı ve uçak biletlerini kullanabilirsiniz. Nişanlı vizesinin gereklerinden bir diğeri ise Amerika’ya gelişinizden itibaren doksan gün içinde evlenmeniz gerektiğidir.

Amerikan vatandaşı olan nişanlınız, nişanlı vizesi için başvuruda bulunmasa da nikahtan sonra, sizin ülkeye gelebilmeniz için başvuru yapmalıdır. Dilekçeniz onaylandıktan sonra, Amerikan konsolosluğu/büyükelçiliğince düzenlenmiş bir vize almalısınız. Evlilik gerçekleşene kadar “göçmen olmayan kişi” statüsünde kabul edileceksiniz. “Göçmen olmayan kişiler” belirli bir amaç için Amerika’da geçici bir süre yaşamak isteyen kişilerdir. Nişanlılar için 90 gün olan bu süre hiçbir şekilde uzatılamaz.

Nişanlıyken Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Eğer ABD`de sürekli olarak çalışmak ve yaşamak istiyorsanız, evlendikten sonra daimi ikamet için başvurmalısınız. Başlangıçta iki yıllık koşullu kalıcı ikamet statüsü alacaksınız.

ABD’ye ulaştıktan sonra çalışma izni başvurusuna uygun durumda olacaksınız. Çalışma izni başvurusunda I-765 formunu kullanmalısınız. Eğer nikahtan sonra, daimi ikamet statüsü için başvurmuşsanız yeni bir çalışma izni için tekrar başvurmalısınız.

Dilekçeniz reddedilirse, ret mektubu size nasıl temyiz isteyebileceğinizi anlatacaktır. Genellikle, postadan ret mektubunu aldıktan sonra temyiz için otuz üç günlük bir süreniz vardır. Temyiz için USCIS  I-290 B formunu kullanacaksınız.

Evlilikler genellikle federal hükümetten çok eyaletleri ilgilendiren durumlar olarak görülür.

Eşiniz Amerikan vatandaşı ise yaşamak ve çalışmak için Amerika’ya gidebilirsiniz. Eşinizin size kefil olarak, aile gelirinin Amerika’daki yoksulluk sınırının yüzde 125’i ya da daha üstü olduğunu göstermesi gerekmektedir.

“Göçmen”, ABD’de çalışmasına ve yaşamasına izin verilmiş yabancı uyruklu kişidir. Amerikan vatandaşı olan eşinizden dolayı göçmen konumuna gelmeniz için bir hayli işlem yapmanız gerekir. İlk adım olarak, Amerikan vatandaşı olan eşiniz USCIS’ye, sizin için bir göçmen dilekçesi vermelidir.

Ardından, USCIS  size göçmen dosya  numarası verecektir.

Eğer Birleşik Devletlerde iseniz, kalıcı ikamet statüsü için başvuruda bulunmalısınız. Eğer değilseniz, ABD konsolosluk işlemleri için gerekli belgeler National Visa Merkezi’ne gönderilip dosyanın Amerikan konsolosluğunda ki görüşme için  hazır hale getirilmesi gereklidir.

Daimi ikamet için başvurduğunuzda, henüz iki yıldan kısa süredir evli iseniz size iki yıllığına  “koşullu” daimi ikamet statüsü verilecektir. (Conditional Green Card )

Göçmen Vize Numarası Alma

Amerikan vatandaşı olan eşiniz sizi Amerika’ya götürmek istiyorsa ve eşinizin verdiği göçmen vize dilekçesi onaylanmışsa, Amerikan vatandaşının eşi göçmenlik kotasına tabi olmadığından göçmen vizesine daha çabuk ulaşacaktır.

Evlendikten Sonra Çalışma İzni

Göçmen vizesi aldıktan sonra ya da daimi ikamet statüsü elde ettikten sonra, çalışma izni için ayrıca başvurmanıza gerek yoktur. Daimi ikamet belgesi yani ‘Yeşil Kart’ almanız gerekir ve bu kart sizin kalıcı olarak ABD’de yaşayıp çalışabileceğinizi gösterir.