Ücretsiz üyelik oluşturun, ilan verin, şirket rehberine katılın!
06.19.2023
175
İş yerinde yükselmek için 15 adım
İş yerinde yükselmek için 15 adım

İş yerinde yükselmek her çalışanın hayali. Ancak terfi talebinde bulunmadan önce izlemeniz gereken 15 adım var. İşte bunlar…

1. Performansınızı değerlendirin

Terfi istemeden önce ciddi bir şekilde yaptıklarınızı düşünün. Müşterilerle ve yöneticinizle olan ilişkinizi, işleri tamamlama sürenizi iyice gözlemleyin. Kısacası iş performansınızın her yönünü inceleyin.

2. Başarılarınızı listeleyin

Bunu yapmak kolay değil. Yaptığınız işleri haftalık olarak yazın. Yaptığınız işe göre kaç yeni ürün üretmişsiniz ya da satmışsınız, kaç kişiye hizmet vermişsiniz ya da kaç yeni müşterilerle anlaşma sağlamışsınız? Bu başarıları belgelemek terfi isteyeceğiniz dönemde en büyük yardımcınız olacak.

3. Etik çalışın

İş ahlakı sizin işe ne kadar asılıp, emek harcadığınızla alakalı. İşinizi ve yöneticinizi ne kadar severseniz işinizi o kadar etik yaparsınız.

4. Olumlu tutum edinin

Çok neşeli olmak ya da sürekli ciddi durmak zorunda değilsiniz. Ama pozitif ve işi bitirmeye hevesli olmak önemli. Pozitif ve yardımcı insanlarla çalışmaktan herkes hoşlanır.

5. Girişken olun

İşinizde çok iyi olabilirsiniz ve işiniz gerçekten çok önemli de olabilir ancak hiç sınırları zorlamaya çalışıyor musunuz? Yani, hiç işinizi daha iyi hale getirebilmek için yeni şeyler düşündünüz mü ya da yöneticinize teklif sundunuz mu? Ama ‘her şeyi ben biliyorum’ demekle öneri sunmayı karıştırmayın.

6. Takım beceriniz olsun

Terfi için en önemli noktalardan biri. Takım içinde nasıl çalıştığınızı gözden geçirin. Özellikle iletişim, iş ilişkileri, takımın başarı ve başarısızlıkları gibi kilit konuları iyice inceleyin. Bu konuda dürüst bir yorum almak için birkaç iş arkadaşınıza sorabilirsiniz.

7. Eğitim, yetenek ve çalışma; üçünün birarada olduğuna emin olun

Mevcut işinize sahip olmanızın en önemli nedenlerinden biri zaten bunları güzelce harmanlamanız. Ama özellikle eğitiminize devam etmeniz bir sonraki aşama için en büyük yardımcınız olacak.

8. Dedikodudan ve bunun bir parçası olmaktan kaçının

Başka hiçbir şey negatif bir bilgi kadar, kişinin şirketteki geleceğini raydan çıkaramaz. Dedikoduya dahil olmak yöneticinizle ilişkinizi bitirmenin en hızlı yolu. Bazen dedikoduları duymaktan kaçamazsınız ama bunları yaymamayı tercih edebilirsiniz.

9. Ek görevler için gönüllü olun

Ek projelere ve işlere gönüllü olmak yöneticiniz tarafından fark edilmeniz için harika bir yol.

10. İşi yalnız yapmayın, bir danışman bulun

Kariyerinizi ileriye taşımak için en akıllı hamle, kendinize rehberlik edecek bir veya daha fazla akıl hocaları (mentor) bulmanız. Mentorunuz çevrenizi geliştirmenizde de en önemli yardımcınız olabilir.

11. Bir sonraki adımınızı iyi araştırın

Kariyer yolculuğundaki zorluklardan biri de sonraki adıma karar verememek. En mantıklı kararı vermek için proaktif adımlar atın.

12. Kendinizi yükseltmeyi deneyin

Bu aşamada kendini ödüllendirme ve kendinize yalan söyleme arasında ince bir çizgi var. Kendi özelliklerinizi bilin ve bunları geliştirin. Başarılarınız için kendinize ödül verin.

13. Kariyer hedeflerinizi yöneticinizle paylaşın

İyi yöneticilerin tümü çalışanlarının başarılı olmasını ister. Onların sıkı performansı patronu da iyi gösterir. Ayrıca bir sonraki terfiyi istemenize zemin hazırlar. Kariyeriniz için koyduğunuz hedefleri yöneticinizle paylaşmanız onlara ulaşmanızı kolaylaştırabilir.

14. Şirketteki diğer pozisyonlar için verilen ilanları inceleyin

Bazen yöneticiniz sizi ne kadar yükseltmek istese de terfi edebileceğiniz bir pozisyon olmayabilir. Bunun için değişik departmanlardaki boş pozisyonları da inceleyebilirsiniz. Tabi bunu yapmadan iyice düşünüp, kariyerinizi nasıl etkileyeceğini göz önünde bulundurun.

15. Yeni pozisyon önererek kendi şansınızı yaratın

Şirket içinde stratejik öneme sahip olan bir boşluğu farketmeniz yükselmenizi sağlayabilir. Yöneticinizle bu pozisyonun önemini konuşun. Projeniz hayata geçmese bile yöneticiniz bu düşüncenizden şirkete önem verdiğinizi düşünerek sizin geçişinize yardımcı olabilir.

Kaynak: quintcareers.com

 

Popüler Kategoriler